28. 2. 2011

Spolčení hlupců - John Kennedy Toole

Hlavním hrdinou humoristicko - satirického románu Spolčení hlupců je Ignácius Reilly. Postava doslova monstrózní a to jak zjevem tak svým světonázorem. Ignácius žije v domě se svojí matkou a veškerý čas tráví poleháváním a sepisováním nesouvislých kapitol svéhopojednání o morálním úpadku současného světa, popřípadě uvolňováním své pylorické záklopky.


Přestože studoval na universitě a po deseti letech se dopracoval k doktorátu,
odmítá k matčinu velkému pohoršení pracovat a zúročit tak roky studií, která stála paní Reillyovou nemalé peníze. Konec jeho poklidnému životu učiní matčina nehoda. Přiopilá paní Reillyová nabourá svým stařičkým plymouthem dům. Vzniklou škodu je třeba uhradit a proto je Ignácius donucen hledat zaměstnání, aby pomohl matce se splácením.

Po několika pokusech skončí Ignácius v podniku Levyho kalhoty jako úředník. Z důvodů nepochopitelných v něm nalezne zalíbení vedoucí kanceláře pan Gonzales a časem mu ponechává zcela volnou ruku ve všem, co chce Ignácius dělat. Dobře si porozumí i se slečnou Trixie, senilní úřednicí, která měla být již dávno na odpočinku. V Levyho kalhotách setrvává na přímé přání paní Levyové, manželky majitele.

Paní Levyová je účastnicí korespondenčního kursu psychologie a domnívá se, že rozumí Trixie a nejenom jí, lépe než kdo jiný. Opájí se představou, že starou paní udržuje protahovaným pracovním poměrem ve stavu aktivity.
Ignácius se časem vypraví i do továrny mezi dělníky. Zde je vítán jako příjemné vytržení z nudy. Nakonec se mu podaří svými projevy přimět dělníky ke stávce, která však skončí fiaskem. Tváří v tvář panu Gonzalesovi si dělníci svůj protest rozmyslí a jediným kdo vytrvá je Ignácius. Ten je panem Levym propuštěn. Ještě před tím však stačí napsat urážlivý dopis řediteli Abelmanovy konfekce, věrnému odběrateli Levyho kalhot. Pod dopis okopíruje podpis Guse Levyho. 

Další zaměstnání získá díky své rozežranosti. Při pochůzkách městem
se setká s panem Clydem, majitelem firmy Rajské pochoutky, který se zabývá prodejem párků v rohlíku. Ignácius spořádá čtyři párky, nemá však na zaplacení a tak je nucen hodinu jezdit s párkařským vozíkem a prodávat párky. Tato první jízda skončí katastrofálně a to pro pana Clyda. Ignácius všechny párky sní sám a majiteli tvrdí, že byl okraden. Přesto se vrátí i další den a nechává se zaměstnat jako párkař. Ani další jeho jízdy však nejsou nijak výnosné a paní Reillyová si nad neschopným synem zoufá.

Pod vlivem svých nových přátel, pochůzkáře Angela Mancusa, jeho tety Santy Battagliové a starého pána Cluda Robichaux, jemuž se paní Reillyová líbí, stále častěji uvažuje o možnosti nechat syna hospitalizovat na psychiatrickém oddělení Charitní nemocnice.

V jejím rozhodnutí ji utvrdí, když se Ignácius shodou okolností připlete k odhalení distributorky pornografických fotografií, Lany Leeové, majitelky baru Noc rozkoše a je vyfocen jak leží v mdlobách před oním zmiňovaným barem a dále fakt, že pan Levy odhalil Ignácia jako pisatele hanlivého dopisu panu Abelmanovi, který hrozí soudem a žádá odškodné 500 000.
Domnívá se, že tak syna, kterého přes jeho strašlivou povahu nade vše miluje, uchrání před zatčením.

Ignáciovi se však podaří pana Levyho přesvědčit, že dopis ve skutečnosti sepsala slečna Trixie a ta ve své senilitě panu Levymu tuto informaci potvrdí. Sama si totiž není jistá, jestli ho opravdu nenapsala a když to tvrdí milovaná Glorie, (jak Trixie Ignáciovi říkala), určitě to bude pravda. Díky tomu se jí konečně podaří odejít do důchodu. Pan Levy ji propustí a slečna Trixie má další důvod proč Ignácia (Glorii) zbožňovat.

Paní Reillyová neví, že se aféra s dopisem vyřešila a zavolá skutečně do Charitní nemocnice, aby si pro Ignácia přijeli.Nechce být přítomna jeho odjezdu a tak se s ním v slzách rozloučí a odejde k Santě. Ignácia však její srdečné loučení jakož i zaslechnuté útržky telefonického hovoru varují před pracovníky psychiatrie. Neví však, co si počít. Jeho hotovost nestačí na odjezd z města. A najednou se za dveřmi objevuje jeho bývalá přítelkyně
Myrna Minkoffová, nesmírně politicky angažovaná žena, podobně svérázná osobnost jako je sám Ignácius, která už dávno přemlouvala Ignácia aby za ní přijel do New Yorku. Ignácius neváhá ani chvilku a odjíždí s Myrnou.

Děj knihy je pochopitelně mnohem složitější. Souběžně s osudy Ignácia
se rozvíjí osudy i mnoha dalších postav. Například pochůzkáře Mancusa,
Lany Leeové, homosexuála Doriana, Darleny - společnice a tanečnice
pracující v baru Noc rozkoše a mnoha dalších. Zajímavé je, že všichni tito lidé nějakým způsobem přišli do styku s Ignáciem a toto setkání navždy změnilo jejich život. První tři čtvrtě knihy se mi zdály poněkud rozvleklé, až nudné, přestože je kniha psána krásným, bohatým jazykem, plným velmi vydařených a často i vtipných slovních obratů. Teprve v poslední části mi došlo, že si tak autor připravoval půdu pro velké finále, kdy se osudy všech dříve zmiňovaných postav fatálním způsobem propojí.


Žádné komentáře:

Okomentovat