3. 3. 2011

Pistolník - Stephen King

Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách. Tak začíná první díl sedmidílné ságy Temná věž, inspirované básnickým vyprávěním Roberta Browninga Childe Roland přišel k Temné věži. Poprvé se setkáváme s Rolandem Deschainem z Gileadu, synem Stevenovým, posledním pistolníkem Středosvěta. Jediným žijícím potomkem starobylého rodu Eldů.


Roland je na cestěk Temné věži, doufá, že právě tam by mohl zastavit a možná i zvrátit stále rychlejší rozpad Středosvěta a s tím související rozpad ostatních světů. Věž je jakýmsi středobodem a osou s níž souvisejí všechna ostatní kde a kdy. Na cestě je již dvanáct let a nyní se poprvé dostal k Walterovi, neboli muži v černém, téměř na dosah. Walter v dávné minulosti předstíral přátelství k Rolandovu otci. Ve skutečnosti sloužil Martenovi, velkému čaroději. Právě Marten, který svedl Rolandovu matku, přinutil Rolanada podstoupit předčasnou zkoušku mužnosti. Marten očekával, že Roland neuspěje, bude poslán na západ a otcovy pistole mu budou navždy odepřeny. Roland však ve zkoušce s učitelem Cortem obstál, především díky volbě zbraní. Tuší, že Walter má pro něj cenné informace o věži i o něm samotném.

Při cestě pouští dojde až k opuštěné dostavníkové stanici, kde nachází chlapce Jakea Chamberse. Jake neví, jak se na toto místo dostal. Jeho vzpomínky jsou mlhavé a nepřesné. Pistolník chlapce zhypnotizuje a tak zjistí, že chlapec pochází z jiného světa, z New Yorku roku 1977 a do světa Rolandova se dostal tak, že ve svém světě zemřel, nebo byl spíše zabit.
Walter prostřednictvím jiného muže žijícího v Jakeově světě chlapce strčil pod projíždějící auto.

Roland tuší proč mu Walter nastrčil do cesty Jakea. Ví, že zřejmě bude muset chlapce v určité chvíli obětovat. Přesto anebo právě proto v něm Jake vzbuzuje hlubokou náklonnost a stejně hluboké výčitky. Věž je však přednější. Věž stojí nade vším. Stejně tak Jake přilne k Rolandovi přesto,
že od něj vycítí jakousi hrozbu. 

Prostřednictvím Rolandových vzpomínek se dozvídáme něco víc o jeho světě. Roland říká "svět se hnul" a vzpomíná na časy svého dětství a dospívání. Můžeme se pouze domýšlet, co znamená tento obrat. Podle pozůstatků benzínových stanic a znalosti elektřiny, můžeme usuzovat, že kdysi dávno byl Rolandův svět velmi podobný tomu našemu. Potom však zřejmě došlo k nějaké obrovské katastrofě, která zničila celá území a veškeré technické vymoženosti upadly v zapomnění.

Pomalí mutanti, s nimiž se Roland a Jake setkají při průchodu starou šachtou, jsou také výsledkem oné katastrofy, která postihla Rolandův svět v dávné minulosti. Téměř na konci cesty, na dohled východu z podzemí, Jake propadne starými kolejemi vedoucími nad propastí. Roland, přestože mu pro chlapce srdce krvácí, mu nepomůže, nepodá mu pomocnou ruku a Jake, který se nedokáže sám vytáhnout zpět, padá do hlubin. Jeho poslední slova zní:
,,Tak jdi. Jsou jiné světy než tento."

Díky této oběti Roland konečně dostihne Waltera muže v černém, se kterým pak dlouho hovoří v uměle prodlužované noci. Walter mu pomocí tarotových karet vyloží jeho další osud. Předloží mu šest karet. Viselec - v tomto případě nejde o znamení smrti ale síly, představuje samotného Rolanda.
Námořník - chlapec Jake. Vězeň - mladý muž s paviánem držícím bič na rameni. Paní stínů - žena, která vypadá jakoby se zároveň prohnaně usmívala
i vzlykala. Smrt - ale ne pro Rolanda, jak mu sdělí Walter. A konečně Věž, původce i cíl toho všeho.

Po probuzení Roland zjišťuje, že během jejich hovoru uběhlo deset let a z Waltera je vysušená kostra. Ulomí jeho spodní čelist a uschová ji jako talisman. Pak se vydává na západ. Zády k východu, čelem k oceánu.


Žádné komentáře:

Okomentovat