29. 3. 2011

Chladný plamen - Dean Koontz

Hlavní hrdina Jim Ironheart je obdařen zvláštním darem. Má schopnost předem vytušit, kdy a kde dojde ke zločinu či nehodě a díky tomu může zachránit nevinné oběti. Vnitřní hlas, který jej vysílá na tyto záchranné mise je však podivně selektivní. Jim o původu tohoto hlasu nepřemýšlí. Domnívá se, že k němu promlouvá Bůh.Při jedné záchranné akci se setkává se s novinářkou HollyThornovou. Ženou, která prožívá osobní krizi. Vlastní život jí připadá neplodný a práce novinářky neuspokojivá, stejně jako osobní život. Na Holly Jim silně zapůsobí, přestože anebo právě proto, že se jí nepodařilo získat o něm žádné bližší informace. Jim netouží po popularitě, nechce se stát hrdinou. Jakéko-li dotazy na své soukromí zdvořile odmítá. 

Přesto jí sdělí své celé jméno. Holly pouhou náhodou objeví článek Záhadný muž zachránil život chlapci. Zachránce udal jméno Jim. Ihned se jí vybaví Jim Ironheart a jeho neuvěřitelně modré oči.Postupně nachází další a další články o zachráněných obětech. Jedna ze zpráv je odlišného charakteru, hovoří o Jamesi Ironheartovi, který vyhrál v loterii šest milionů.V článku je i adresa bydliště. Holly se vydává za Jimem přitahována jeho osobou i tušením senzačního odhalení.

Jim se zpočátku setkání brání, přestože i jeho pohledná inteligentní žena přitahuje. Nedokáže však odolávat dlouho. Holly jej šokuje vyprávěním svých snů. Ocitá se v nich v jakési kruhové místnosti, kde se za zdí otáčejí obrovské lopatky. Jim Ironheart mívá stejný sen. Navíc ví, kde se děj jejich snů odehrává. Ve starém větrném mlýně, kde si často jako chlapec hrál.
Společně se vydávají do městečka, kde Jim vyrůstal v touze vyřešit záhadu
jejich společného snu i Jimova zvláštního daru.

Ve mlýně jsou svědky neuvěřitelné podívané. Kamenné zdi ožívají,jako by jimi proplouvaly světelné obrazce, doprovázené zvoněním. Po hladině rybníka se šíří barevná kola a na jeho dně leží podivný předmět o němž si myslí, že je mimozemského původu.Jim se postupně rozpomíná na své dětství. Vysvětlení všech záhad se zdá na dosah ruky. Jimův vnitřní hlas je hlasem mimozemské bytosti nazývané Přítel. Nepřátelské monstrum, vystupující v jejich snech, je opak moudré a laskavé bytosti sdílející s
Přítelem loď na dně rybníka. Nepřítel.
Holly však její novinářský instinkt napovídá, že zde něco není v pořádku.
Odpovědi Přítele znějí jako klišé, jakoby pocházely ze starých sci-fi seriálů.
Když Holly objeví v sešitě, jehož prostřednictvím jim Přítel odpovídal, sdělení:   

Miluje tě Holly.
Zabije tě Holly.

která se pravidelně střídají na několika stránkách, nejdříve se vyděsí. Nechce však Jima ztratit a je odhodlaná pomoci mu. Postupně si uvědomuje, že vysvětlení všech podivných událostí v Jimově i jejím životě je mnohem bizarnější, než by mohl být mimozemšťan, uvězněný se svojí lodí
v rybníce.

Jim Ironheart, Přítel i Nepřítel jsou tři části jedné osoby. Jim prožil v dětství strašnou tragédii, při níž byli zabiti oba rodiče. Chlapec, už tehdy nadaný telepat a telekinetik, se uchýlil do světa svých představ. Ovlivněn fantastickými romány, které miloval, stvořil a posléze i díky svým zvláštním schopnostem, zhmotnil Přítele. Nepřítel vzniknul jako vedlejší produkt. V něm se ztělesnila veškerá chlapcova bolest nad ztrátou rodičů i zloba na celý svět a především na sebe, že nedokázal tragédii zabránit.

Kniha Chladný plamen je zatím nejlepší knihou, kterou jsem od Deana Koontze četla. Děj je neuvěřitelně napínavý a při čtení části, která se odehrává ve větrném mlýně mi šel doslova mráz po zádech.
Závěrečné rozzuzlení je ohromující a je ještě mnohem fantastičtější, než kdyby šlo opravdu o mimozemskou bytost. Téma rozpolcené mysli, je vždy zajímavé a zde je dovedeno k naprosté dokonalosti.

zvonění v kameni

tum - dum - Dum,tum - dum - Dum



Žádné komentáře:

Okomentovat