11. 3. 2011

Tři vyvolení - Stephen King

V druhém dílu ságy Temná věž se pistolník probouzí na pláži Západního moře. Společnost mu dělají podivní tvorové podobající se humrům - humroidi, jak je nazve. Tito tvorové Rolanda napadnou. Přichází o prsteník a ukazováček pravé ruky. Podaří se mu uniknout, avšak z poraněné ruky se šíří infekce. Roland veden instinktem přichází postupně ke dveřím stojícím na pláži. Na prvních dveřích je nápis Vězeň

Jeho mysl prochází těmito dveřmi do jiného světa, zatímco tělo nechává ležet na pláži. Ocitne se v mysli mladého muže Edieho Deana, který cestuje letadlem s balíčky heroinu připevněnými v podpaždí. Díky Rolandovi si Edie uvědomí, že se prozradil a je podezřelý. Roland ho vezme do svého světa, kde mu pomůže zbavit se pašovaného heroinu. Stejně tak je mu nápomocen při následném výslechu policií a přestřelce s Balazarovými lidmi, pro které heroin pašoval. Přes Edieho závislost na kokainu v něm Roland rozpoznává potenciálního pistolníka. Společně prochází dveřmi do Rolandova světa, odkud však není pro Edieho návratu. Prvotní vděk za záchranu se postupně mění ve zlobu, vyostřenou abstinenčními příznaky. Každý z nich prožívá své soukromé peklo. Roland bojuje s infekcí, Edie se svojí závislostí. Rolandovi pomohou antibiotika, která s sebou přinesli z Balazarovy lékárny. Edie se postupně vymaní z absťáku. Prožité utrpení je maličko sblíží. Roland je však velmi opatrný projevit svoji náklonnost. Stále si uvědomuje svoji vinu na smrti chlapce a nechce k sobě citově připoutat nikoho dalšího. Zvlášť když ví, že pokud by bylo třeba, obětuje Edieho stejně jako Jakea.

Společně dojdou k dalším dveřím stojícím na pláži. Tyto nesou nápis Paní stínů. Roland opět prochází do jiného světa, přestože si není jistý zda Edie, který se ještě zcela nesmířil se změnou svého života, nezabije jeho bezmocné tělo. Tentokrát se ocitne v mysli černé ženy Odetty HolmesovéOdetta se pohybuje pomocí kolečkového křesla. Při nehodě přišla o obě nohy .To není její jediná zvláštnost. Mysl Odetty je rozpolcená. Nese v sobě ještě jednu osobnost Dettu Walkerovou. Zatímco Odetta je vzdělaná, kultivovaná jemná žena, Detta je jejím pravým opakem. Hrubá, vulgární, zlá, plná falešných představ. Roland přivádí Odettu - Dettu s sebou. Všichni tři pokračují v cestě, kterou jim však velmi komplikuje Detta, která získala nadvládu nad Odettou a Rolandova slabost. Antibiotik však bylo málo a otrava se Rolandovi znovu šíří tělem.

Přes mnohé překážky přichází k třetím dveřím s nápisem Ten kdo postrkuje. Roland naposledy prochází dveřmi. Edie se za krátký čas,kdy se směla projevit laskavá, líbezná Odetta, do ní zamiloval. Detta se však znovu vrací a oba je chce při vhodné příležitosti zabít. Roland se tentokrát ocitne v mysli muže Jacka Morta. Jack má zvláštní zálibu. Mění osudy lidí. Jak Roland zjistí z jeho vzpomínek, je to právě on, kdo Odettu strčil pod projíždějící vlak, který jí amputoval nohy. Do Odettiny minulosti zasáhl dokonce dvakrát, kdysi dávno, když bylo Odettě jen pět let, na ni hodil cihlu, když procházela s rodiči pod oknem, za nímž číhal na kolemjdoucí. Odetta upadla do kómatu, z něhož se probudila s nezvanou návštěvnicí v mysli - Dettou. Takto dvakrát ovlivnil zásadním způsobem její následující život.

Roland v tomto kde a kdy zachrání Jakea, kterého se Mort chystá strčit
pod projíždějící auto, stvoří tím však časový paradox. Pomocí Morta se podaří Rolandovi získat náboje do svých pistolí i antibiotika. Sám projde zpět do svého světa a Morta nechá zemřít pod koly vlaku.

Při jeho návratu se Dettě téměř podaří její záměr, zabít je oba. Roland jí však umožní podívat se na sebe vlastníma očima, donutí ji uvědomit si svoji dvojí existenci. Tento pohled přiměje Odettu a Dettu k boji o nadvládu nad tělem. Zatímco Detta chce svoji právě objevenou druhou půli zničit, Odetta jí nabídne lásku a porozumění. Tak se jí podaří zcelit dvě odlišné půle mysli v jedno. Nově vzniklá osobnost přijímá jméno Suzanah Deanová, neboť i ona je zamilovaná do Edieho a na důkaz toho přijme jeho příjmení. Suzanah v sobě má všechny dobré vlastnosti Odetty a bojovnost a nezlomnou vůli Detty Walkerové. Vlastnosti jichž si Roland přes svůj odpor k Dettě na ní velmi cenil, protože to jsou vlastnosti dobrého pistolníka.

Edie se konečně dokáže podívat na svůj minulý život s jasnou hlavou a uvědomí si, že mu Roland zachránil víc než život. Zachránil mu duši. Stejně tak pomohl Odettě vymanit se ze svého prokletí. Oba přijmou za své jeho poslání a jsou odhodláni doprovázet ho na cestě k Věži.
I Roland sám prochází změnou. Přestože se brání větším citům, nedokáže necítit příchylnost k dvěma lidem jež k sobě připoutal. Jak sám říká:

Dokonce i proklatci milují.


Žádné komentáře:

Okomentovat