3. 12. 2021

První políbení

Že se k polibku schyluje, poznáme dlouho předtím, než k němu skutečně dojde. Cítíme to tak nějak v kostech. Mrazení v zátylku a jemné šimrání ledových prstů po těle k němu patří stejně jako ptačí zpěv k máji a záplava zlatého listí k říjnu. Je to zkrátka ve vzduchu. Ti citlivější to ucítí i v kolenech. Méně senzibilním pak napoví obloha, že se cosi chystá. 
Jako by šeptala: Otevřete oči, moji milí, a nechte tu ledovou krásku, ať vás ovane svým svěžím dechem.  Ať vyžene z hlav pavouky těžící z temnoty, která přichází s krátícími se dny. Pavouky, jejichž nejoblíbenější potravou jsou melancholie a smutek. Letargie a zklamání. Nastavte ty unavené obličeje zšedivělé starostmi větru a pozorně se dívejte, protože přichází Ona ve své nejkrásnější podobě a má dostatek polibků pro všechny, kdo o ně budou stát. Jsou chladné a rychle tají, jsou jedinečné a neopakovatelné. 
Takové je políbení od paní Zimy. Takový je první sníh. 

I ten zarputilý vyznavač léta, co ještě v listopadu nosil šortky, ve víře, že postačí pevné odhodlání a zimu protentokrát vynechá, dokonce i ta pošetilá paní, která vůni šeříků, trávy, růží a tuctu dalších letních lahůdek uchovává v zavařovačkách, jako první pomoc při lednové deprivaci a od konce října se obklopuje výhradně knihami typu: Dveře do léta, Katalog letniček, nebo Všechno, co jste chtěli vědět o domácích saunách, ale báli jste se zeptat, nemohou upřít tomu prvnímu políbení jistou krásu a důstojnost. Pomíjivou o to však působivější. 

Málem by mi bylo té ledové královny líto. Ani mezi milenci polibky tak rychle nezevšední, zato už druhé políbení paní Zimy bývá často provázeno velkou lhostejností, dokonce nelibostí. A ledová vládkyně, jako by to věděla a nechápala proč ji, i přes její nesporné půvaby, spousta lidí nemá ráda, vrací se znovu a znovu. Natahuje čas své vlády jako šikovná švadlena nastavuje krátké rukávy a nohavice. Ukrajuje z jara na úkor křehkých bledulí a sněženek, jejichž něžné květy se marně snaží na bílém podkladu sněhu vyniknout a zazářit. A když už je konečně definitivně pryč, stejně si neodpustí připomenout se bílou záplavou sasanek, která nás má lstivě přesvědčit, že ve stínech stále ještě leží sníh. A někdy to tak opravdu je. Ten poslední, který je prozatím ještě ukrytý v nebeské dílně, kde se tisknou vločky a vyvíjí nové působivější předlohy ledových květů. Ten, který je snad ještě oblíbenější než sníh první. 

Zatím jsme ale na úplném začátku, máme za sebou sotva první políbení. Uvidíme, jak se ten vztah bude vyvíjet dál. Moc si přeju uchovat si co nejdéle kousek z toho prvotního okouzlení, chuť ledového polibku, který plaší pavouky a stíny. A taky aby švadlena tentokrát vystačila s tím, co má a žádné rukávy nenastavovala. 
Bude toho i tak až nad hlavu. 😉 


 Text i fotky jsou inspirované výzvou na téma první sníh nebo sníh, kterou vyhlásila na svém blogu Trvalka Dahlia a na niž jsem čirou náhodou narazila na blogu Vendy W. 


Takhle letošní první sníh vypadal u nás. Foceno v pondělí 29.11. 







A takhle to vypadalo 1.12. večer. 
Sníh teda už nic moc, ale obloha se tentokrát vytáhla. 



23 komentářů:

  1. S chutí jsem přečetla Tvoje dílko, které je krásně poetické a jako vždy plné nevšedních slovních obratů. Díky za zážitek a přeji Ti klidný adventní čas v objetí paní zimy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Alenko, mám radost, že se líbilo. Tak trochu jím chlácholím sama sebe, že ta zima přece jenom nemusí být tak zlá a otravná. :D Ale povíme si to až s tím posledním sněhem. ;)
      Přeji krásný, klidný adventní čas i Tobě. ♥

      Vymazat
  2. Bev, krásně napsáno a paní Zima se napoprvé předvedla naplno ve své bílé kráse. Jo, to je úžasná podívaná, kéž by se zopakovala na Vánoce.
    Přeji klidný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Dáší. :) Ten první dojem je vždycky úchvatný, zvlášť ta hustá chumelenice byla parádní, ale docela rychle to zevšední, i když... určitě přijde pár pěkných dnů vhodných na focení a kdyby to vyšlo na Vánoce, bylo by to pohádkové jako kdysi. :)

      Vymazat
  3. Pavli jak poetické a pak ty krásné fotografie. Máš to u mě dvakrát za 1***☃️🥰

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji, to je milé. Potěšilo mě to i rozesmálo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Řeknu to takhle. Mnohem raději se budu bez dechu líbat a líbat a líbat než zažívat a prožívat zimu! Při líbání nemusím odhrabávat stále sníh z nájezdu na chodník když se nám přetahují o úklid chodníku obecní šotoušci se silničáři a tvoří nám tak před bránou sněhové bariéry. Promne je zima to nejhorší roční období... Ovšem i v zimě se dá moc dobře líbat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to i pro mě, jenže co naděláme. Každou zimu si napíšu aspoň jeden okouzlený článek, abych si ten pozitivní přístup nacvičila a zafixovala a důslednost nese výsledky. Čítám ještě tak dvacet pětadvacet let a bude ze mě milovník zimy. A nebo mě to bude už úplně jedno, to je taky možnost. :D
      A s tím líbáním opatrně, ať něco nechytíš.
      Třeba opar. ;)

      Vymazat
    2. Jasné.... budu si pečlivě vybírat s kým se líbat :D :D :D

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Je to neuvěřitelné, ale už jsou zase tady. :D

      Vymazat
  7. Na sníh se moc rád podívám zevnitř od krbu. Ale popravdě, budu čekat na jaro. Snad si paní Zima nebude myslet, že jsem vůči ní a jejím polibkům příliš chladný :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zimu taky nejradši při pohledu z okna, když mi zády praská v kamnech. Ale určitě je dost i těch, co se na zimní čas vyloženě těší, takže obdivovatelů má paní Zima asi dost :)

      Vymazat
  8. Jako horalka bych si na sníh za ty roky už měla zvyknout, ale nějak mi to nejde. Za oknem to nevypadá tak špatně, ale po pravdě tajně doufám, že to, co napadlo dnes, brzy roztaje a napadne pro atmosféru až zase na Štědrý den. Pro paní Zimu určitě nebudu ten správný objekt k líbání :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom podobně, taky jsem si zatím nezvykla ale s tou atmosférou máš pravdu, je to přece jenom pěkné, když je na Štědrý den bílo. A od ledna by mohlo být jaro. :)

      Vymazat
  9. Jsem docela rád, že polibek zimy má kolena dosud ve vzduchu necítí.
    Jinak opravdu nádhera, jen s tím lyžováním to nevypadá příliš nadějně.

    OdpovědětVymazat
  10. V sobotu jsem už viděla u hospody opřené dvoje lyže a na pláních mezi Skleným a Počítkami jsme v týdnu taky jednoho nadšence zahlídli. Navíc tenhle týden má zase sněžit, takže na lyžování to bude určitě. Dříve nebo později. A držím palce, aby to kolenům vydrželo celou zimu. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Bev, moc krásně jsi to napsala i nafotila!👏
    Přeji krásný adventní večer.😊

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Bev, krásně zachycená zima! Už se mi stýskalo po "známých tvýřích" a tak jsem musela utéct od pracovních povinností a dopřát si várku krásných slovních obratů u Tebe a Petra. A samozřejmě vaše fotky!
    Děkuji za příjemné pohlazení na duši!
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radí, i já děkuji za to pohlazení. Taky se mi někdy stýská po známých tvářích z těch krásných časů na blog.cz, takže jsi mi svou návštěvou dala moc pěkný a milý vánoční dáreček. Děkuji. ♥

      Vymazat
  13. Krásné. Pokud je to do soutěže, nemá asi nikdo další šanci vyhrát. Tvoje psaní je vytříbené, máš bohatý slovník, výstižné popisy a plno citu zakrývaného občas jemným humorem. Doplněné obrázky - prostě špica - jak se u nás říká.☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, děkuji. Tvůj komentář je taky špica, moc mě potěšil, mám radost, že se líbilo. :D ♥

      Vymazat