14. 6. 2013

Sochy Michala Olšiaka

Po našem nedělním výletu na rozhlednu a focení s pohádkovým stromem v obci Poděšín, mě napadlo něco málo si o tvůrci úžasné sochy vyhledat. Zjistila jsem, že strom není jeho jediným dílem. Dokonce jsme si loni, při návratu z nějakého výletu přes obec Hamry, další jeho výtvor - koně uvízlého v bahně, fotili, aniž bych si tyto dvě sochy dala do souvislosti.
Velmi mě překvapilo, že Michal Olšiak pochází ze Žďáru nad Sázavou, což je jen kousek od nás. Skoro se stydím přiznat, že jsem o něm doposud nikdy neslyšela. Patřím k druhu, který rád promýšlí kam všude by se rád podíval (nejčastěji prstem po mapě) a přitom neví co má za humny. Abych napravila svou nevědomost, předkládám k prohlédnutí další díla tohoto nadaného umělce a pro sebe to beru jako seznam, kde všude se chci nechat vyfotit, který budu postupně odškrtávat. Nakonec kdo by nechtěl fotku s mamutem, želvou, nebo Mamlasem? 

Michal Olšiak se narodil v roce 1978 ve Žďáře nad Sázavou. Vystudoval místní gymnázium. Krom sochařství se věnuje i malířství a cestování. Má za sebou víc než 10 samostatných výstav. Většina obrazů je malovaná olejem, nebo kombinovanou technikou. Jeho plastiky jsou rozesety nejen po Česku, ale i v Německu a Itálii. Účastnil se také několika mezinárodních mistrovství v sochání z písku, kde se umístil na předních místech. Mnoho soch Michala Olšiaka se nachází právě v okolí Žďáru nad Sázavou. Mladý umělec se ve své tvorbě nechal inspirovat přírodou i vlastní fantazií. Z pískovce a betonu vytvořil řadu zvířat i pohádkových a abstraktních postav.


Socha Mamlase je umístěna u žďárského Starého dvora. Jedná se o první vytvořenou sochu Michala Olšiaka v okolí Žďáru z roku 2005. Dojít k ní se dá buď úvozem od Klafaru nebo Dvorskou ulicí od zámku rodiny Kinských. Z místa je pěkný výhled na město Žďár a Zelenou horu.



Socha hlavy mamuta se nachází od července 2006 u obce Hamry nad Sázavou, v malebném údolí řeky Sázavy pod Rozštípenou skálou. Zhruba 300 metrů od sochy Mamuta se nachází také národní technická památka Šlakhamr (dříve Brdíčkův mlýn).


Kůň
Socha koně vytahující povoz z bahna se nachází od roku 2006 v obci Hamry nad Sázavou u jezdeckého klubu Na Ranči.


Hamroň je abstraktním tvorem, jakýmsi křížencem šneka se žábou. Socha se od října 2007 nachází v obci Hamry nad Sázavou.



Výr
Socha výra vysoká asi 3 metry se nachází nedaleko obce Tři Studně, v chatové osadě Yukon mezi rybníky Medlov a Sykovec.


Krbový mužík
Krbový mužík (cca 1 metr vysoká "udírna") se nachází nedaleko obce Tři Studně, v chatové osadě Yukon mezi rybníky Medlov a Sykovec, v dřevěném altánu jen pár kroků od sochy výra.


Rak
Socha raka se nachází na břehu rybníka Jordán v centru obce Račín.


Sousoší hrochů v kašně se nachází před vchodem do hotelu U hrocha v obci Škrdlovice. Sousoší bylo dokončeno v září 2008. Zajímavá je i výzdoba restaurace v hotelu, která je také Michalovým dílem.




Sousoší dokončené v listopadu 2009 symbolizuje hranici Čech a Moravy, i když se přímo na historické zemské hranici nenachází. Socha orlice hlídá moravské a socha lva české území, mezi nimi je umístěn hraniční kámen. Sousoší se nachází nedaleko Pilské nádrže.




Svatý Florián
Zhruba metr a půl vysokou plastiku patrona hasičů sv. Floriána ve tvaru hydrantu najdete od března 2010 na fasádě budovy hasičské zbrojnice SDH Nové Město na Moravě.


Želva
Socha želvy stojí od roku 2010 v parku v obci Obyčtov, nedaleko kostela Navštívení Panny Marie, který má taktéž půdorys želvy a navrhl ho slavný architekt Jan Blažej Santini.


Pohádkový strom vysoký 3,5 metru najdete od června 2010 v obci Poděšín. V jeho dutině lze nalézt malého skřítka Poděsa, případně se schovat před deštěm. Několikrát jsem se na internetu dočetla, že strom je místními nazýván Poděšínská brokolice, ale místní se k tomuto, podle mě docela vtipnému a nápaditému názvu, nehlásí a vlastně je to přímo uráží. Tímto se poděšínským omlouvám, že jsem měla na svém blogu velmi dlouho uvedeno mylně, že strom tak pojmenovali oni sami a doporučuji všem, kdo mají zafixovanou stejnou mylnou informaci, aby si ji v hlavě případně na blogu opravili, i když v tom rozhodně nebyl žádný zlý úmysl a snaha někoho zesměšnit.


Rozcestník Dařbucha
Téměř čtyři metry vysoký rozcestník s velkým frňákem najdete na hrázi rybníka Velké Dářko nedaleko občerstvení Na Hrázi. Dařbucha byl dokončen v červnu 2011.


Charlie Chaplin
Podobiznu komika Charlieho Chaplina s černou buřinkou na hlavě najdete od roku 2011 ve Veselské ulici poblíž náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou. Vítá návštěvníky zdejší vinotéky U Charlieho.


Slon
Asi metr a půl vysoký slon se nachází u rodinného domu v obci Sázava.

slon.jpg

Josefína
Asi 2 metry vysoká a 4 metry široká socha znázorňující dívčí tvář s dlouhými vlnitými vlasy se nachází před penzionem U Strašilů v obci Hluboká nedaleko Krucemburku. Socha byla dokončena v květnu 2012.


img_8935.jpg

Hejkal Pepino
Asi 3 metry vysokou sochu hejkala naleznete od června 2012 ukrytou v obci Tři Studně u penzionu Zátiší.



Jelen
Třímetrového jelena naleznete na okraji lesa u vyhlídky nad vesničkou Slavětín u Ždírce nad Doubravou. Socha byla slavnostně odhalena v červenci 2012.

img_8930.jpg

Zhruba pět metrů vysoká socha českého draka vyrostla uprostřed obce Ronov nad Sázavou. Socha byla dokončena v listopadu 2012.




zdroj: nezávislé internetové stránky o městě Žďáru

Žádné komentáře:

Okomentovat