17. 6. 2021

Svěží jako rosa

Když se řekne svěží napadne mě jako první slovo rosa, to je snad přímo synonymum svěžesti a hned vzápětí meloun a taky domácí bezovka.V oroseném džbánu s uchem, kde u hladiny cinkají poslední kousky ledu a pod nimi se jako zvláštní podmořská krajina pohupují kolečka pomeranče a citronu doplněné lístky máty. Taková správná ledová bezovka ochladí během pár sekund minimálně o patnáct stupňů. A pokud člověk nemá bezprostředně po jejím požití chuť trošku se přiobléknout, protože ho rozrazila zima a neucítí z té ledové vody stékající krkem dolů jako tekuté hedvábí ostré píchnutí za čelem, došlo k chybě ve výrobním procesu a je třeba začít znovu od začátku. 😉


Rosa dokáže zkrášlit i úplně obyčejné střapaté hlavičky květů přerostlé pažitky, jahodí dodá zdání, že nějaký pilný kreativní skřítek obšil každý list šňůrami korálků. Tulipánům propůjčí vzhled lákavých cukrovinek a pavoučí sítě promění v drahocenné šperky. A ty nejkrásnější a nejcennější kapky rosy připadnou kornoutkům kontryhele, kde se choulí podobně jako jejich sestry v lasturách perlorodek. 

Miluji všechny květy, zahradní i luční, obyčejné i exotické. Jedno kvítko ale mám přece jenom ještě o maličko raději než ostatní. Jsou to kopretiny. Tak jednoduché jak barevně tak tvarově a přitom tak neskonale půvabné, elegantní, nadčasové. Prostě šik v každém světle, v každé denní době. A co teprve brzo po ránu, když jsou plné rosy. Celý rok se těším, až zase přijde jejich čas.

U skleníku máme malý plácek plný kopretin, kde jsem se poslední dva dny - nebo spíš rána - skutečně fotograficky vyřádila. Pravda, nebylo to úplně bez problémů. Tatínek i manžel svorně usoudili, že právě na tomto plácku respektive na jeho usušení závisí život nebo smrt našich králičích seniorů a každý den čelím neodbytným otázkám, jestli už se to může posekat, přestože na vedlejší louce sušíme seno v celkové hmotě třináct velkých kupek. A to jsme sotva se sušením začali. Muži to holt vidí jinak a tak už zřejmě zítra ty krásné modelky v bíložlutých úborech padnou k zemi, aby se proměnily z té královské hostiny, kterou nabízejí oku a duši v sušenou píci, tedy krmivo pro naše krásnooké ušáky.
 
Ale nevadí, užila jsem si jich v tom krátkém čase dostatečně. Prožila jsem s nimi chvíle tvůrčího okouzlení i úžasu nad nikdy nekončícími zázraky přírody a co víc, mám ty krásné svěží květy uschované na horší časy. 
Během dvou rán jsem vyfotila asi tři sta obrázků, zhruba dvě stovky jsem hned smazala a ze zbývajících jsem horko těžko udělala malý výběr podle mě nejchutnějších záběrů, o které bych se s Vámi ráda podělila. 

Kéž Vám přijdou k chuti a pohled na ně Vás v těchto horkých dnech osvěží stejně jako mě. 😊






















Na zdraví! Ať slouží! 😊


 


28 komentářů:

  1. Pavli, moc Tě zdravím. Kopretiny taky miluju! Jsou tak krásné, jemné a taky vydrží dlouho ve váze. Ty jsi je úžasně vyfotila. To se nedivím, že jsi je nechtěla posekat...Muži to vnímají jinak, u nás je to podobný. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taky moc zdravím a jsem ráda, že jsem se konečně zase vrátila. Dny ubíhají jeden za druhým a najednou jsou dva měsíce pryč, jako když foukneš do pampelišky. :)
      Děkuji, mám radost, že se líbí a dokonce jsem malý kousek těsně u skleníku, kde jich je nejvíc, uhájila. Přislíbila jsem, že je pak osobně posekám kosou a usuším. ;)

      Vymazat
  2. Milé povídání o rose a kouzelné obrázky! Až jsem dostala chuť na ledově vychlazený džbánek něčeho dobrého, a asi mi i bude jedno, jestli to bude bezovka nebo pivo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně, kdykoliv se podívám na ty orosené lístky dostanu hroznou chuť na něco ledově svěžího. Teď zrovna ujíždím na bezovce. Dopíjíme staré zásoby, abych mohla udělat novou. :) Děkuji.

      Vymazat
  3. Bezovku nemusím, ale mám ráda domácí zázvorou limču anebo i tu okurkovou. Kopretinky se ti podařily náramně, taky jsem si nechala na zahradě na focení. Ale jak je teď to vedro, tak se obávám, že letos půjdou k zemi mnohem, mnohem dřív než vloni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno vadne mnohem rychleji, chrpy, které mám taky moc ráda pro jejich skoro skleněnou krásu, už jsou skoro suché. Kopretin jsem malý kousek zachránila, tak se určitě ještě aspoň jednou vypravím po ránu na lov. :D
      Ta okurková limča může být taky docela zajímavá. Švagrová zase dělá úplně stejným postupem jako bezovku mátovou šťávu a taky šťávu z černých jeřabin a říká, že jsou nepřekonatelné. :)

      Vymazat
  4. Bev, nádherné fotky orosených kopretin. 👍👍 Také je miluju, jen mi trochu vadí to, že ve váze poněkud zatouchají. Máme jich na zahradě pár, jsou v místech, kde se nikdy nevyskytovaly a prý si je tam pěstuje nejmladší vnučka. Tak se jimi také kochám, jen mně ještě nenapadlo, jít je vyfotit.🌼
    Na bezovku vzpomínám, dělávala jí babička a moc mi chutnala. Už jsem jí zkusila podle několika receptů, ale nějak to není ono. Možná, že jsou moje vzpomínky zkreslené, možná se mi změnily chutě, nevím. Ale co se nezměnilo, jsou moje procházky po zahradě bosky v rose. Miluju to a prý je to zdravé. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatouchají to je ještě velmi umírněné konstatování, na doma do vázy se skutečně nehodí a přitom se hodí úplně ke každé barvě. Je to škoda, ale nemůžou být jedničky úplně ve všem. :D
      Bezovku dělám každý rok podle stejného receptu. Jediná změna je, že poslední roky přidávám konzervační přípravek, kdysi to byla Hassa, teď jsem to koupila u nás v dědině v prodejně pod názvem konzervační pomůcka nebo tak nějak. Sice mi každý tvrdí, že se mu bezovka ještě nikdy nezkazila ale já jsem právě ten ojedinělý případ, kterému se na povrchu v lahvích u jedné várky začala dělat plíseň a tak to raději jistím. :)
      A chodit bosky po zahradě, to mám taky moc ráda.

      Pro případné zájemce přikládám i recept, je velmi jednoduchý.

      Základní rozpis je na 12 květů ale já jich natrhám kýbl, myslím, že čím víc, tím lépe.

      12 - 100 květů
      2 l vody
      4 dkg kyseliny citronové
      2 citrony nakrájené na kolečka
      2,5 kg cukru krystal

      Květy zalijeme převařenou vodou, přidáme kyselinu, nakrájené citrony a necháme dva dny stát v chladu. Po dvou dnech přecedit a nechat rozpustit cukr. Plníme do lahví, může se zakápnout rumem.

      Vymazat
  5. Musím říct, že mě fotky zaplavily lavinou svěžesti a takového letního, pohlazení... Děkuji za to

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera.
    Celý svůj dospělý život po kopretinách brečím. Dřív rostly skoro všude. Jak já bych je ráda měla ve váze. A ještě v ní dlouho vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A dají se navíc kombinovat s jakoukoliv jinou květinou, hodí se doslova k všemu a krásné jsou i samy o sobě, jen musí váza stát v dobře větrané místnosti, jak již zde bylo řečeno, poněkud nelibě voní, teda spíš smrdí. Ale jinou chybu nemají. :D
      Díky.

      Vymazat
  7. Vskutku osvěžující.
    Venca Dg napíchával do melounu injekcí rum.
    Moje milostivá má ráda citronádu s mátou.

    OdpovědětVymazat
  8. Bev, to jsou nádherné fotky. Vyřádila jsi se, až Ti tu louku závidím. Škoda, že musí k zemi, kochala bych se, dokud pokvetou.
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je posečená, ale užila jsem si jich. Bohužel nic nevydrží věčně, na posledních fotkách, co jsem fotila po bouřce, už je na kopretinách znát, že mají své nejlepší svěží dny za sebou. Děkuji. :)

      Vymazat
  9. Slovo "svěží" mně už nic moc nepřipomíná :), ale u "rosy" mě hned napadne píseň Rosa na kolejích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a masožravá rosnatka.

      Vymazat
    2. Tak už mezitím je zase po vedrech, i když zrovna dneska to vypadá, že se pomalu vrací. Snad to zase nevyvrcholí nějakou živelnou katastrofou.

      Vymazat
  10. Bez,moc hezké fotografie. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotky, kopretiny jsou také moje oblíbené luční kvítí. Venku na chatě je mám ve staré konvi od mléka, doma mi totiž moc nevoní. S tím sekáním trávy to bylo u nás stejné. Teď už mi je tam muž nechává. Měj se krásně, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
  12. " Dneska mám rande s Agátou !"
    .... hoch na holé tělo vzal kravatu,
    na nohy, - bílé vzal ponožky !

    .... křičí naň tatík : " Roznož ty !"
    muž otřel si brýle o boty ...
    pozorně hledí : " Lze pochopit ?
    zapomněls´ vzíti si kalhoty ! "

    ..... i matka křičí : " Venku je rosa,
    vem aspoň trenýrky ! vždyť je tak ,,kosa,, !!!

    .... je svéhlavý ! už s ním nic nesvedu !!"

    Vykřikl dědek :
    " Ty nezbedo !
    Zakryj se dlaní zepředu !"

    ... Hoch pravačkou zakryl se, poslechl hnedka,
    levačkou pozdravil, - respekt má z dědka !

    OdpovědětVymazat
  13. Fredy Kruger

    .... šel pozorně, - se zakrytým přirozením
    čímž nedošlo k žádnému pohoršení !
    .... aby se nějaký úchyl s ním kochal ?

    K stavení Agáty zvolna se čochtal.....
    jí rodiče, přijmuli skromného hocha !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně to vidím. :D :D Skutečně skromný hoch, vystačí si s kravatou a ponožkami. :D
      Děkuji za další perlu do sbírky klenotů. :)

      Vymazat
  14. Je to nádhera. Mám dojem, že jsem tu už koment psala, ale možná to bylo na fejsbuku, kde jsi nějaké fotky stejné také měla... moc krásná je ta kombinace bílé, žluté, zelené - a modré oblohy. Fotky krásné snad všechny, těžko bych vybrala, co je lepší. Krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jsi je viděla na FB, měla jsem tam malý výběr z tohoto výběru, který jsem s obtížemi vytřídila z 250 dalších. :D Nemohla jsem se té krásy nabažit, bohužel nic nevydrží věčně a při posledním focení už bylo znát, že čas kopretin je u konce, byly celé okousané, povadlé. Kdežto když se dívám na fotky, zase cítím tu ranní svěžest.
      Děkuji, Iví. :)

      Vymazat