7. 8. 2012

Blízké setkání kočičího druhu

Osud ke mně byl, v tomto směru, štědrý a přes mé chabé a tudíž nepodstatné protesty, mě oblažil hned několika domácími mazlíčky. Na začátku byl kočičí princ Šmudla, který u nás skončil díky kamarádčině alergii na kočky. Ne snad, že bychom předtím neměli žádné zvíře, bydlím na vesnici, kde pes a kočka jsou téměř neodmyslitelnou součástí každého domu. Už dlouho před Šmudlou jsme měli vlčáka Maxe, ten je ale spíš tátovým miláčkem a kocoura Dominika, letitého veterána, který byl ve středním věku už v době, kdy k nám nový kocourek přišel, a který stejně jako Max patří k domácnosti mých rodičů. K nám nahoru zavítal málokdy.

Jakmile jsem jednou povolila kočku v bytě, už nebylo cesty zpět. Když se Šmudla ztratil, pořídili jsem si další kotě, Zmudinku a ta se postarala abychom měli domácích mazlíčků na dlouhou dobu dostatek. Povila čtyři překrásná koťátka a jelikož jsme sledovali jejich pokroky od prvního dne, co se narodila, už jsme se jich nedokázali vzdát. On o ně taky velký zájem nebyl, protože ze čtyř koťat byl jen jeden kocourek a tři kočky. Holky je pojmenovaly Shannon, Nikky, Hana a zcela neoriginálně Zrzek. Zrzka si nakonec vzala kamarádka ze vsi, takže máme o jeho životě stále přehled.

Teprve po našem ,,blízkém setkání" jsem si uvědomila jak složité a různorodé jsou kočičí povahy. Je nesmírně zajímavé sledovat, jak se jejich charaktery ve stálém kontaktu s lidmi rozvíjí. Kočky chované doma jsou zcela jiné než kočky, které zavítají k lidem jen v čase krmení. Naše kočky jsou tak sebevědomé a tak si jisté svým územím, že několikrát vykázaly ze zahrady i Maxe. Uspořádaly na něj lov a předávaly si ho doslova jako lvice. S příchodem Charlieho, pejska, kterého si holky přivezly z minulých prázdnin, se poměr sil trochu vyvážil a kočky už si tolik nedovolují, ale to už je jiná kapitola...

Nikdy nebylo mým snem mít dům plný koček, ale když už k tomu došlo, a naší vinou, tak dlouho jsme odkládali kastraci až to Zmudina vyřešila za nás, cítím hlavně vděčnost za obohacení našeho života, za přítulnost a přátelství bez přetvářky. Většinou.

Překočkováno! 






Téma týdne - Můj domácí mazlíček.

Žádné komentáře:

Okomentovat