13. 7. 2015

Košumberk

Výlet na hrad Košumberk, nebo spíš jeho pozůstatek, jsme podnikli někdy začátkem května. Shodou okolností jsem v Hamzově léčebně, která se nachází v blízkém sousedství hradu, vlastně přímo pod ním, přesně ve stejném období před dvěma roky rehabilitovala po operaci kyčelního kloubu. Tenkrát se mi tam moc nelíbilo. Vlastně vůbec. Nenadchla mě ani blízkost hradu, ani překrásný park. Trvalo dva roky než jsem překonala nechuť a do městečka Luže se vrátila ne jako pacient ale jako turista. A řeknu vám, že je to zatraceně velký rozdíl.
Tentokrát mě park okouzlil a hrad zaujal, přestože jedinou zachovalejší částí z dob slávy je purkrabství, ve kterém se nachází malé muzeum. A to prý byl kdysi hrad Košumberk jednou z nejvýstavnějších staveb Chrudimského kraje. Ale výlet to byl krásný a pohled na trosky obvodových zdí, kruhové věže a renesančního paláce zajímavý.

Purkrabství s psaníčkovými sgrafiti je nejzachovalejší částí. Za vraty je malé nádvoříčko s kovanou bránou, kterou se vstupuje do hradního areálu. Bránou se však pouze ze zahrady vychází, vstupuje se přes budovu purkrabství, několika upravenými místnostmi, kde jsou mimo jiné vystavené i obrazy dětí z lidové školy umění. Velkou výhodou je, že do tohoto hradu mohl s námi i psík Charlie, který dokonce obdržel svou vlastní vstupenku a to prosím za pouhých 10 Kč. Kdo by odolal a upřel zvířeti jedinečný zážitek. 

tom1-10.jpg


V bývalém renesančním paláci, nově zastřešeném a sloužícím jako obřadní síň, jsme objevili několik úctyhodných křesel, která jsme museli na vlastní pozadí vyzkoušet.

Princezny Anna a Magdaléna.



Sir Charlie zvaný svéhlavý.


Rodinné trůnění.

Děti na nás koukají shora.



Náš pes je nemožný jeliman, který se ani chvilku nezastaví a neustále táhne svého vodiče kupředu, je úplně jedno kam, hlavně musí být stále v pohybu. Kdo se uvolí ho vést, stěží se může zastavit a pokochat půvabnými stavbami Hamzovy léčebny, vyřezávaným krokodýlem v dětském koutku, nebo překrásnou magnolií s květy ve velikosti kávových podšálků.
I půvabný můstek přes jezírko se zlatými (oranžovými) rybkami minul bez sebemenšího projevu zájmu.

  


Pac a pusu, žijte blaze a zas někdy... 😄


Žádné komentáře:

Okomentovat