15. 9. 2016

Rozhledna na Fajtově kopci

Rozhledna na Fajtově kopci ve Velkém Meziřící ( též Velmez nebo Medříč ) má neobvyklý tvar dvojité šroubovice a vznikla podle návrhu architekta Václava Hlaváčka. S nápadem na vybudování rozhledny přišli v roce 2009 představitelé SKI Klubu Velké Meziříří. Realizace projektu 36 metrů vysoké železné rozhledny se však ukázala jako příliš finančně náročná a tak byla její výstavba odložena. Teprve v roce 2013 bylo možné započít s výstavbou díky dotaci z Regionálního operačního programu. Stavba byla zahájena 13. června 2014 poklepáním na základní kámen. Současně byla vyhlášena veřejná sbírka na podporu výstavby rozhledny. Dárci mohli buď přispět libovolnou částkou, nebo si za určitý obnos své jméno nechat zvěčnit na některém ze 175 schodů. Každý schod dnes nese něčí jméno.

Rozhledna stojí na 16 metrů hluboko zapuštěných pilotech. Váha ocelové konstrukce je 42 tun. Rozhledna je vysoká 36 metrů, vyhlídkový ochoz je ve výšce 32 metrů. Zpřístupněna byla 19. června 2015. Rozhledna je vybavena automatickou pokladnou. Po zaplacení je návštěvník vpuštěn na rozhlednu otáčivým turniketem. Vstupné je 20Kč. Otevírací doba: denně 8 - 21 hod.

K rozhledně jsme díky špatnému odbočení přijeli zezadu, dá se říct od lesa a museli jsme nechat auto na louce u zahrádek. Díky tomu jsem viděli i méně půvabné a výstavní scenérie.
Tvar samotné rozhledny je velice zajímavý, originální a krásný a přitahuje oči z každého úhlu. Přijde mi tak trošku jako z jiného světa nebo z budoucnosti.
A ještě jsem se dočetla, že v noci bývá rozhledna osvětlená, to musí být teprve nádhera.

Automatická pokladna vám nejenom prodá lístek, ale i rozměňuje velké peníze na menší. Škoda, že jsem to nevěděla před tím, než jsem hnala Jirku do blízké hospůdky pro drobné. Mírně řečeno, nebyl nadšený.
Na tuto rozhlednu mají psi vstup zakázán a tak jsme s Charliem jako obvykle zasedli dole s nezbytnou miskou na vodu a plastovkou plnou vody. Střídavě jsme se z ní oba osvěžovali a hleděli vzhůru za stoupající rodinou.

Z rozhledny je krásný pohled hned na dva mosty. První je půvabný železniční viadukt.
A pak na dálniční most Vysočina, který na severním okraji Velkého Meziříčí překlenuje údolí řeky Oslavy na trase Brno - Praha. Je to nejvyšší a druhý nejdelší most na dálnici D1 a patří k největším mostním stavbám v České republice. Výška mostu je 77 metrů nad údolím a celková délka přemostění 425 metrů. Most tvoří vlastně dva souběžné mosty - pro každý směr jeden - stočené v mírném oblouku. Mezera mezi nimi je široká 175 cm. Autorem projektu je Antonín Pechal. Most byl postaven v letech 1972 -78.




I malý luční koník chce mít velký výhled. Pokud tedy nechce spáchat sebevraždu.


Rozhledna a mosty ale nejsou zdaleka všechno, co je ve Velkém Meziříčí k vidění. Při cestě zpět jsem zaznamenala spoustu zajímavých staveb, které by rozhodně stály za důkladnější prozkoumání a navíc je ve Velkém Meziříčí i zámek, což jsem vůbec netušila. Určitě se tam ještě vrátíme a trošku si projdeme město.

Žádné komentáře:

Okomentovat