20. 10. 2015

Rozhledna Horní les

Rozhledna Horní les se nachází mezi obcemi Nyklovice a Rovečné a jak napovídá její název, je pěkně skrytá v lesích. Kopec, na kterém stojí a po kterém je pojmenovaná, je se svou výškou 774 m nejvyšším vrcholem Svratecké hornatiny. Ocelová konstrukce rozhledny měří 59 metrů, výška vyhlídkové plošiny je 38 metrů. Kdo se chce dostat nad úroveň smrků a rozhlédnout se po Svratecké hornatině a východní části Žďárských vrchů, musí zdolat 201 schodů. Při dobré viditelnosti je možné zahlédnout Jeseníky, Kralický Sněžník, Orlické hory či Krkonoše. Rozhledna byla vystavěna na podzim roku 2001 a zpřístupněna 19. dubna 2002. Je volně přístupná od dubna do října. Nynější rozhledna není první vyhlídkovou stavbou na tomto místě. Již v roce 1918 je dokladována existence měřičské věže stojící na stejném místě a známé jako rozhledna Rakušanka.

My jsme se na rozhlednu vydali jednu horkou letní neděli. A že jich letos bylo! I když to podle první fotky vypadá, že bylo pod mrakem, vedro bylo ukrutné. Když jsem viděla 201 schodů, jeden jako druhý, navrhla jsem, že pohlídám psíka. Železná konstrukce tentokrát nezlákala k výstupu ani Annu a tak se mnou a psem pozorovala jak zbytek rodiny stoupá k oblakům. Co se týče mě, brzy si budu moct založit samostatnou rubriku nazvanou: Lenochovy pozdravy aneb kde všude jsem seděla.
Ale uznávám, že výhled je to parádní a krajina malebná i když trošku zamlžená.

Cesta od rozhledny byla plná dobrodružství a překvapení. Jaksi jsme se zamotali na lesních silničkách a dostali se do zákazu. Asi pět kilometrů jsme drkotali lesem a děsili se, že nás někdo zastaví a toužebně vyhlíželi výjezd na normální silnici. Když se zdálo, že se konečně blížíme nějaké civilizaci, cesta prudce klesla dolů a stočila se zpět, takže jsem projížděli stejným pětikilometrovým úsekem lesa, jen obráceným směrem a o několik desítek metrů níž. A největší překvapení bylo, když jsme vyjeli na hrázi Vírské přehrady. To jsme koukali jak paka. U Vírské přehrady jsme tedy byli už několikrát, ale tentokrát jsme měli možnost podívat se na její druhý takový maličko nuznější konec. Velkolepá betonová hráz je tam někde v dálce.




A na závěr malé srovnání rozhleden, které jsme zatím navštívili.

42 m
vyhlídková plošina ve výšce 24 m
140 schodů

Rozhledna Rosička

16,35 m
vyhlídková plošina ve výšce 11,7m
59 schodů


Karasín
28,2 m
vyhlídková plošina ve výšce 25 m
128 schodů

Rozhledna u obce Karasín

36 m
175 schodů


Rozhledna Horní les
59 m
vyhlídková plošina ve výšce 38 m
201 schodů



Rozhledna Horní les, které je věnovaný dnešní článek, je zatím naše nejvyšší. Na Karasíně jsme byli před čtrnácti dny, ale Madlenka zapomněla foťák a tak bude mít samostatný článek až někdy, po další návštěvě. Nejroztomilejší je podle mě Vojtěchovská. Na Fajtově kopci jsme byli taky letos o prázdninách. Pro mne je to zatím nejkrásnější rozhledna, kterou jsem viděla a brzy bude následovat článek jenom o ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat