2. 2. 2021

Chvála klasikům!

Při nedávné reorganizaci knihovny jsem vytřídila asi dvacet kilo knih, u kterých mám silné podezření, že už se mým osobním bestsellerem nestanou ale které bych přesto ráda posunula dál a podpořila na jejich pouti za čtenářem. Nakonec knížky jsou taky tak trochu domácí mazlíčci a i když se jich páníček majitel někdy rozhodne vzdát, i tak by jim rád zajistil šťastnou budoucnost a laskavého majitele.

 Knihobudky, které jsem jim vyhlédla, leží ve vzdálenosti od tří do deseti kilometrů, je tedy jen otázkou času, kdy pojedeme patřičným směrem. Jsem rozený optimista, domnívám se, že koncem roku 2028 by se mohli případní knihomolové z Koníkova a čtenáři cestující na trase Nové Město na Moravě - Svratka a zpět se zastávkou v městysu Sněžné začít těšit na nové staré přírůstky. Zas o něco méně aktuální. Samozřejmě za předpokladu, že knihobudky do té doby nepodlehnou plamenům, vandalům, rzi nebo dřevomorce a pravidelný spoj nebude zrušen. Menší štůsek knih, odhadem tak dvě kila, se chystá na podstatně kratší pouť. Dolů k tátovi. Knihy, které při svém putování domem zabloudily a takříkajíc našly v mé knihovně azyl nikoli však domov. Od prvotní myšlenky - úmyslu chcete-li - vede často dlouhá a klikatá cesta k plnohodnotnému skutku. (Jen těch schodů dolů k tátovi, považte plných dvanáct.)  Malá hromádka azylantů z knihovny rodičů si tedy ještě po čtrnácti dnech poklidně hoví na kredenci, brána do rukou několikanásobně častěji, než se jiným daleko zajímavějším svazkům poštěstí za celý knižní život. Jejich názvy nejsou nějak mimořádně lákavé ani je nezdobí extravagantní obálky - opak je spíš pravdou. Za jejich náhlou atraktivností se skrývá... mikrovlnka. 

Ne, nestal se nám z ní knihomol. Aspoň myslím. I když... od té doby, co jsem četla o šťastném vztahu mladé ženy z Moskvy a kufříku jménem Gideon, s nímž se seznámila v prodejně s nářadím a který pro ni představuje milovaného manžela i váženého mentora v jedné osobě krabici, chovám k předmětům daleko větší respekt a rozhodně je nepodceňuji. Naopak, přistihla jsem se, že uvažuji jestli bych měla pračce, mikrovlnce a žehličce vykat, nebo už jsme po těch letech ve fázi tykání. Také jsem pojala podezření, jestli i mně nechce něco zásadního sdělit kupříkladu letitý kredenc. Právě on by měl totiž z pozice pamětníka právo na nějaké to mentorování, možná i ostřejší výraz.

Ten důvod je u nás ale daleko prozaičtější, dalo by se říct nejprozaičtější. Za vším hledej žrádlo jídlo. Vezmu-li v úvahu povánoční rozežranost, každodenní vaření (včetně polévky, tatínek je bez ní jak vykuchanej ) to celé násobeno počtem členů domácnosti, vychází jednoznačně, že nahlížení do útrob mikrovlnky je u nás téměř tak populární jako zasněné hledění do dáli provozované před otevřenou lednicí. Při každém vytahování talířů z kredence putuje kupička knížek vlevo, před zmíněná dvířka mikrovlnky. Naopak při ohřívání pokrmu putuje logicky vpravo, na místo uvolněné talíři. Přijde vám to nepraktické? Ale kdepak! Je to jen otázka několika vteřin přesunout kupku tam a zase zpátky. A v mezičasí, když zrovna nikdo nejí, což se taky tu a tam stane, nikomu nepřekáží. I to kotě se, poté co je prozkoumalo, naučilo knížky elegantně přeskakovat. 

Jedna z těchto zapůjčených knih zaujala i mladší dceru. Chvilku si nevýrazný obal zamyšleně prohlížela. ,,Je to tamto?" promluvila Madlenka spíš sama k sobě. Zalistovala knihou a hlasem podstatně veselejším si své podezření potvrdila. ,,Jo, je to Kráska a Zvíře." Znovu zavládlo ticho rušené jen šelestěním převracených stránek a tikáním hodin. Říká se, že mezi matkou a dítětem existuje jakési telepatické spojení. Věřím tomu beze zbytku. Nakonec neříkáme si s mladší dcerou propojenci jen tak pro nic za nic. Nejčastěji se takto oslovujeme, když jedna z nás čeká před záchodem. Ať jdu na záchod v kteroukoliv denní nebo noční dobu, vždy buďto svého propojence vyruším a znervózním neklidným podupáváním a vcelku nelogickými výkřiky typu: ,,Co tam tak dlouho děláš?" nebo se naopak nacházím na druhé straně dveří obtěžovaná toutéž nesmyslnou otázkou. Na to abych odhadla, jakým směrem se ubírají Madlenčiny myšlenky, při listování útlou knížečkou Františka Hrubína, však žádné propojení nebylo třeba. Její hodnocení Krásky a Zvířete coby povinné četby na střední škole mám stále v živé paměti. Kniha se mi moc nelíbila. A ilustrace také nejsou nic moc. I já bych to namalovala lépe. 

V rodinách se uchovávají vzpomínky zpravidla dvěma způsoby. Prvním bývá krabice fotek. Jejich prohlížení většinou začíná slovy: Kdo je tohle? Kde to bylo? Do království oblíbených historek uložených pouze v mysli členů rodiny se oproti tomu vstupuje slovem: Pamatuješ? ,,Mami, pamatuješ, co jsem tenkrát napsala do čtenářského deníku?" ptá se vzápětí Madlenka. Jak by ne! ,,To víš, že si to pamatuju, to se nedá zapomenout," pochechtávám se. ,,Taky to byla pravda!" směje se dcera se mnou ale v hlase jí zní stejné zadostiučinění, jako by se to odehrálo včera. ,,Jen se na to podívej, to je hrůza!" listuje znovu knížečkou a přistrkuje mi před oči jednu ilustraci za druhou. Popravdě styl pana Oty Janečka mě zrovna neoslnil ale neshledávám na něm ani nic vyloženě otřesného, což si  nechávám moudře pro sebe. Do té doby, než se dcera zastaví na stránce s vyobrazením krásky a zvířete. ,,Co jako má být tohle? " ukazuje pohoršeně na obrázek zvířete opatrně jukajícího zpoza rohu. ,,Vždyť to je naše kočka, to je celá Ruby!" Kouknu znovu na ilustraci, na ty nevěřícné šokované oči, sklopené uši a chtě nechtě jí musím dát za pravdu. ,,No jo, přesně tak se tvářila, když jsme jí nakapali do uší." Chvilku se smějeme tak hlasitě a naplno až rozbolí za ušima mě. 

Starší dcera se do té doby naší diskuze neúčastnila zdánlivě ztracená ve světě svého mobilu. Na nějaké úrovni vědomí však zřejmě hovor sledovala, protože po další čtvrt hodině, kdy už jsme obě byly zase úplně klidné, přišla s dotazem, kdo že je tak podobný Ruby? ,,Vem si tu knížku a hned to poznáš," poradila jí Madlenka, což se také vzápětí stalo. Ta podoba tam tedy skutečně je, šla na jisto. Znovu je za velkého smíchu asi po stopadesáté přetřásán čtenářský deník, kritikovy ostré soudy i Kráska a Zvíře. A vzápětí se stočí řeč k dalšímu titulu z povinné četby Babičce. Ani ta neunikla Madlenčinu břitkému peru, na základní škole a bez přečtení. Pak promluví Anna. ,,Taky jsem babičku přečetla. Tam přece bylo něco s tou světnicí, jak ono to bylo?..." doluje z paměti podrobnosti a nemůže si vzpomenout na to nešťastné slovo. Zato já asi vím, které slovo hledá. Myslím, že nepatří k jediné generaci, která si i po letech od přečtení vybaví babiččin specifický způsob pohybu po světnici. Větička, která pravidelně vytrhovala z letargie i žáky, kteří hodiny literatury běžně proklimbali a pouhé vyslovení hesla četba pro ně představovalo pozvánku do jiné akčnější dimenze, kam se v duchu odebírali, zanechávaje za sebou prázdné schránky. Když ji polohlasem vyslovím, (i když jsou dcery dospělé, přece jenom před nimi cítím jakýsi ostych) roztřesou se naším smíchem i okna. Kdo by si byl pomyslel, že nás klasikové tak pobaví. 

Smích je jako krásný ptáček, který když už jednou vzlétne, poletuje lidem na hlavami a rozhazuje kolem své zlaté peří. Na chvilku je ho všude plno, usazuje se na nábytku, na stěnách, závěsech, polštářích i na lidech. A září, až oči přechází. Teple, měkce. A když ten ptáček zase odletí, stejně po něm malý kousek zbyde. V očích. A v srdci. 

Děkuji paní Němcová, pane Hrubíne i Janečku, zřejmě jste to neměli tak úplně v plánu, ale díky vám jsme si zas o něco prodloužily život a malý kousek toho veselého světla zůstal s námi. Ale nechtěla bych, aby vás náš smích urazil, nebyl tak myšlený, nakonec vždyť jste taky lidé. Brala bych to spíš jako potvrzení kvality. Který autor se může pochlubit, že je i po letech běžnou součástí všedního života průměrné české rodiny.







27 komentářů:

  1. Já si pamatuji, jak mne jako dítě v dědečkově knihovně fascinoval titul "Pantáta Bezoušek".
    A taky "Mistr Kampanus", staré vydání v nádherné vazbě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu ráda věřím, jsou to takové zajímavé libozvučné názvy. :)

      Vymazat
    2. Mistra Kampana v krásné zlatovínové vazbě mám po babičce. A ještě jsem ho nečetla! A to ho mám už víc jak 40 let.

      Vymazat
    3. Taky jsme měli, taky jsem si říkala, že si jednou přečtu, ale už i tahle kniha zmizela, buď ztracena při stěhování, nebo zůstala u bratra v původním domově a skončila nejspíš na půdě nebo v kontejneru.

      Vymazat
  2. Zajímalo by mě, jestli podle etikety nabízí tykání člověk pračce nebo je tomu naopak.

    OdpovědětVymazat
  3. Chudák Ruby! Takovou příšerku z ní děláte :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě povídej, vůbec se jí to nelíbilo. Hned do knížky zatnula drápy a zrovna na té stránce s tou její hlavičkou. :D

      Vymazat
  4. Také ještě pořád zásobuji knihobudky darovanými přečtenými knížkami. A sama si často vezmu knížku dlouho nečtenou, přečtu a ráda někam přesunu. Stejně mám moc ráda tvoje rozjímavé články, takových výborných blogerek mnoho není, ráda se k tobě vracím a vždycky tě v duchu chválím za vyjadřování. Nic u tebe není obyčejné, to mám ráda. Děkuji ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kitty, jestli tady je něco neobyčejné, pak Tvůj milý, velkorysý komentář, ze kterého jsem úplně naměkko. Moc děkuji a jsem velice ráda, že se ke mně ráda vracíš. :)

      Vymazat
  5. Bev, zápis ve čtenářském deníku tvé dcery u mně vyvolal jednu vzpomínku, kdy jsem pracovala jako hospodářka ve škole. Syn byl průšvihář a já byla zvyklá na to, že si občas nějaký kantor přišel postěžovat. Byl v 8. třídě a třída jela na výlet do Babiččina údolí. Po návratu domů s námi moc nekomunikoval, ale to bylo v té době, kdy s ním cloumala puberta, poměrně časté.
    Druhý den si mně zavolala jeho třídní k sobě do kabinetu. A jéje. Asi zase něco provedl a bylo to něco většího, když musím já na kobereček. V kabinetu byla i druhá češtinářka a já si vyslechla: "Víte, co provedl včera váš Jirka na školním výletě?" Čekala jsem něco hrozného, jako například poškození sochy babičky s vnoučaty, či shození některého spolužáka do řeky. "To netuším." "On napsal do pamětní knihy, že se mu výklad nelíbil, že byl moc stručný." Musela jsem zachovat poker face. "A víte jakou práci nám pak dalo ten jeho zápis přepsat?" Já tehdy z toho kabinetu doslova zdrhla, abych se nezačala smát před těmi češtinářkami.
    Děti dokáží být krutě upřímné.😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych měla stejný problém, musela bych se smát. Reakce paní učitelky se mi zdá docela přehnaná, ale je fakt, že byla jiná doba. Přijde mi dobré, že to napsal podle svého přesvědčení a nevidím na tom vůbec nic špatného. Taky se každému nemusí líbit všechno. Já na ty dceřiny zápisky taky ráda vzpomínám, napsala to podle svého a ještě mi to pak s odstupem vylíčila tak vtipně, že jsem ji musela obdivovat. Proto jsem si to naše prosmáté dopoledne chtěla zaznamenat i nějak trvaleji, abych se k němu mohla vracet. :)

      Vymazat
  6. A nemá se pračce nejdřív tykat, a když je starší tak vykat? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přimělo mě to k zamyšlení a zřejmě budeš mít pravdu. Hned s tím začínám, naše pračka Candy už je ve středním věku, má za sebou jednu větší opravu a začíná být nedůtklivá, tak bych si to nerada u ní rozházela. ;)

      Vymazat
  7. Knihobudky jsou dobrým nápadem, někdy se v nich objeví i vcelku zajímavé knížky, odkládání mikrovlnek do polic ale zatím nikoho nenapadlo :).

    Přečtení Babičky jsem unikl a asi už to nedoženu.
    Ale od Boženy Němcové jsem přece jen něco přečetl, pamatuji si na knížku V zámku a podzámčí a povídku Karla a z ní mně utkvělo, že chlapec se vydával za děvče (anebo naopak).

    Kráska a zvíře měla i docela pěknou filmovou podobu se Zdenou Studénkovou a Vlastimilem Harapesem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to dobrý nápad, zkušenost s nimi zatím nemám, tohle je poprvé, co jsem udělala v knihovně pořádnou čistku. Doufám, že se k jejich převozu dostaneme dřív, než v tom roce 2028 jak jsem s nadsázkou zmínila v úvodu, jinak hrozí že tašku ještě jednou přeberu a možná si to rozmyslím úplně.
      Mikrovlnku máme na kredenci a na kredenci také zůstala ležet kupička tátových knížek. Když se mikrovlnka otevře, tak tam překážely, takže se musely přesouvat sem tam, což jsem chtěla vtipně popsat. Nevadí, příště to bude lepší. :D A už jsou z kredence pryč, pustila jsem se do generálního úklidu a začala jsem kuchyní.
      Babičku jsem asi přečetla v rámci povinné četby, ale moc mi z ní neutkvělo.
      Pohádku Panna a netvor pokládám za jednu z nejlepších celkově a za úplně nejlepší zpracování námětu Kráska a Zvíře. Obzvlášť hororový začátek a pak samomluva Netvora ztrácejícího svou zvířeckost jsou strhující. S chutí jsem se znovu podívala nedávno mezi svátky.
      Děkuji za milou návštěvu. :)

      Vymazat
  8. Krásku a Zvíře od Hrubína mám nejspíš s jinou úpravou, jsou tam semo tamo fotky z filmu Panna a netvor. Tohle vydání neznám, ale zvíře opravdu může být Ruby :D A taky mě napadla ještě jedna příšerka - Bezzubka.
    Sympatické vyprávění o knihách, o tom co se četl kdysi, a jaké to je, když se to čte znovu, a taky to pověstné slůvko, popisující nejednu činnost - tu babiččinu, i ty další.

    Moc milé povídání!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta naše je taková tenoučká knížečka a je to ve verších. Hodně staré vydání z knihovny rodičů. Zůstala u nás asi od té doby, co ji holky kdysi potřebovaly jako povinnou četbu. Hrůza jak to letí. A s Bezzubkou jsi to trefila, taky se té příšerce trošku podobá. :D
      Děkuji, Iví. :)

      Vymazat
  9. Já ráda vzpomínám na čtenářský deník, protože jsem skutečně všechny knihy přečetla, klasik, neklasik, sovětský či ruský spisovatel, prostě přesto vlak nejel.
    Zda ten výběr byl nutný či výživný, ano, to mohou posoudit pouze pamětníci.
    V případě mé dcery pak došlo k obrovskému zklamání, ta nepřečetla ani řádek a vše opisovala.
    A tak se mohu pochlubit, že bakalářskou a magisterskou práci / mé dcery, svou jsem nikdy nenapsala :) / jsem psala já, když jsem si přečetla její verzi, chtělo se mi plakat, chtělo se mi hlasitě řvát, tragédie.
    Mám doma hodně knih po mé mamce a průvodní obrázky jsou stejně výživné jako tyto, bylo to tenkrát asi hodně populární, vynervovat čtenáře, vyděsit a postavit do latě.
    Až dneska přijdu domů, po 14 hodinách v práci, jsem upřímně zvědavá, kdo si se mnou bude tykat, kdo vykat ? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po čtrnácti hodinách v práci tě musí doma VŠICHNI bez výjimky oslovovat Vaše Blahorodí a dělat, co je v jejich silách, co jim program a dispozice dovolí. ;)
      Taky jsem měla ráda svůj čtenářský deník, doplatila jsem na ochotu půjčovat ho těm, komu se číst nechtělo. Už se mi nevrátil. A nový jsem už nikdy nezaložila.
      Taky mně přijde, že tenhle styl ilustrací byl hodně oblíbený, mám dojem, že si ho pamatuji z vícero knih. Ale na druhou stranu, jsou i podstatně horší ilustrátoři a co hůř, v knížkách pro děti. Někdy se až divím, jací amatéři můžou ilustrovat.
      K bakalářské a magisterské práci gratuluji, určitě je to dobrý pocit, i když za dceru. Ale v rodině se to tak nebere. :)

      Vymazat
  10. Bev, také od nás skončilo pár knih v knihobudkách a pokud si najdou nového majitele, budu jen ráda. Je fajn, jak jste s dcerou napojené a že se spolu dokážete smát. Také občas něco překládám z leva doprava, ale dlouho to nevydržím. Mám ráda, když mají věci své místo. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové propojení je k nezaplacení, holky mě vždycky dokážou rozesmát a i když se mi někdy zdá, že je všechno na prd a k ničemu, dokážou mě z toho spolehlivě zase vybrat. ☺
      A věci na svém místě mám taky ráda, jen je to občas neudržitelný stav, je to zkrátka věčný boj, co si budeme povídat. :)

      Vymazat
  11. Taky zrovna dělám čistku v knihách, ale na takové zasuté poklady jsem zatím nenatrefila :-)

    Čtenářský deník jsem kdysi taky měla výstavní, jako malá jsem četla vážně hodně, jen teď už není tolik času a kolikrát už ani chuti - už mě tak vše nebaví.

    Takový ten záchvat smíchu s dětmi, to miluju. Tohle je úplně super prodlužování života :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně, ono je taky tolik knih, že je potřeba si vybírat. Občas se vracím i k nějaké té klasice, ale většinou se teď hodně inspiruju na FB ve skupině o knížkách a když už něco kupuju domů sobě nebo tátovi, tak si hledám recenze a hodnocení. Je pravda, že každému se líbí něco jiného, ale přece jenom je to určitý ukazatel.
      Záchvaty smíchu jsou podle mě celkově fajn, i když někdy mě chytají v ty nejnevhodnější chvíle a někdy je to takový ten smích na hraně, co kdyby nebyl smíchem už by byl spíš pláčem. A když mám k sobě ještě dva parťáky, co mají svůj vlastní smysl pro humor, je to prima, opravdu to prodlouží život, však to znáš. :)

      Vymazat
  12. Mně přestalo chodit upozornění o nových článcích, nebo co...?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bevíčková03.02.23 13:32

      Ha! a já jsem tvou stížnost ani nezaznamenala. No kruci do toho... :D

      Vymazat