21. 7. 2013

Vojtěchovská rozhledna

Při jednom z našich nedělních mini výletů (7. července 2013) jsme zavítali na Vojtěchovskou rozhlednu. Není tak vysoká jako byla Rosička, ale oč je nižší, o to je malebnější.

Vojtěchovská rozhledna, nebo spíš rozhlednička, byla postavena v letech 2008 - 2010 na návrší zvaném Na hrbovatkách, nedaleko obce Vojtěchov. Díky dotaci pardubického KÚ ve výši půl milionu korun, byl zrealizován několik let starý plán místních občanů na výstavbu vyhlídkové věže. Architektonický návrh vypracoval projektant Milan Chvojka. Výstavba se protáhla na téměř dva roky, díky krádeži asi pěti tun žulových kamenů, určených na obložení rozhledny. Zvláštností této rozhledny je právě tento rezavě zbarvený žulový kámen, nepocházející z Hlinecka, ale dovezený až z Horních Dvorců u Jindřichova Hradce. Rozhledna je jím obložená do výšky dvou pater. Na betonovém soklu stojí ocelová konstrukce s dřevěnými vyhlídkovými ochozy a stříškami. Rozhledna má dva ochozy. Horní je ve výšce 11,7 m a vede k němu 59 schodů.


A nesmí chybět obligátní rodinné foto do alba - S rozhlednou za zády

Aničce se z neznámého důvodu zdálo, že v této póze bude Charlie ještě zajímavější a musím přiznat povedlo se. Vypadá jakoby se měl každou chvíli zhroutit a přitom do schodů ani nešlapal. Bloumal se mnou pod rozhlednou, bobkoval a kvičel. K jeho přezdívce Pukavec, přibyla další stejně trefná - Kvičák. 


Žádné komentáře:

Okomentovat