16. 2. 2010

Mrtvá nevěsta

Originální název: Corpse Bride
Velká Británie/USA 2005 74min.
Režie: Tim Burton, Mike Johnson
Hudba: Danny Elfman

Hrají:
Viktor van Dort - Johny Deep, David Novotný
Viktorie Evrglot - Emily Watson, Lucie Vondráčková
Emily - Helena Bonham Carter, Tereza Bebarová


Za ruku vezmu tě já v údolí slzavém,

tvou číši naplním, neboť vínem budu v poháru tvém,

pamatuj, že má svíčka osvětlí ti cestu tmou

tímto prstenem tě žádám abys byla mou...


Viktor van Dort, syn bohatých obchodníků s rybami, Nelly a Williama se má oženit s Viktorií Everglot, jedinou dcerou zbankrotovaných aristokratů Maudelin a Finise. Sňatek domluvili rodiče, jedni s nadějí na rozšíření majetku, druzí ve snaze vyřešit finanční krizi. Názor Viktora a Viktorie nikoho nezajímal. Přes skutečnost, že jim partnera vybrali rodiče v sobě mladí lidé nachází zalíbení. Zdá se, že nic nebrání uskutečnění sňatku.

Problém nastane když má Viktor pronést svůj svatební slib. Není schopen přeříkat jej bez chyby. Začíná znovu a znovu a nakonec se mu podaří podpálit tchyni šaty. Po tomto faux pas je vykázán pastorem z kostela, s tím aby se do druhého dne slib naučil. Viktor zamíří do blízkého lesa a pokouší se bezchybně odříkat svůj slib. Nakonec se mu to podaří, současně při jeho odříkávání navléká zásnubní prsten na uschlou větev. Větev se mění v ruku a před zděšeným Viktorem stojí mrtvá dívka ve svatebních šatech. Viktor v hrůze prchá. Teprve na mostě v blízkosti města si vydechne, v domnění, že je zachráněn. Mrtvá nevěsta se však nečekaně objeví za ním....

Viktor se probouzí na podivném místě. Ocitá se uprostřed veselé, barvité společnosti a teprve po chvíli mu dochází, že je ve světě mrtvých. Obyvatelé tohoto zvláštního světa jsou však velmi přátelští. Viktor se, mimo jiné, dozvídá smutný příběh Emily, jak se jmenuje jeho mrtvá přítelkyně. Emily okouzlil nápadník natolik, že kvůli němu chtěla utéct z domu. Nápadník ji však pouze okradl a zavraždil, od té doby Emily čeká na svůj svatební den.
Viktor znovu utíká, nemá však kam. Emily jej s dojemnou náklonností neustále sleduje. Na důkaz své lásky mu daruje balíček, ve kterém je kostra pejska Kosti, se kterým si Viktor jako chlapec hrával.
Viktor připadne na lest, kterou by se mohl nechtěné nevěsty zbavit. Namluví ji, že by rád navštívil rodiče, aby se s ní seznámili. Emily nadšeně souhlasí a okamžitě se spolu vypraví za starým Gutknechtem, který jim s jejich cestou do horního světa pomůže. Znovu se ocitají v lese. Viktor jde napřed, aby rodiče na novinu připravil, jak tvrdí, a Emily zanechává v lese.

Mezitím se po vesnici rozkřiklo, že byl Viktor van Dort viděn s mrtvou ženou a ztratil se neznámo kam. Viktorie si zoufá, mladík se jí zalíbil a nechce o něj přijít. Jaké je její překvapení, když se Viktor objeví za jejím oknem. Nadšení ze shledání rychle vyprchá, když se Viktorie dozví, že Viktor je zasnoubený s mrtvou dívkou. Než si mladí lidé stačí vše vypovědět, objevuje se rozzlobená Emily a jakmile vysloví ,,hop skoč" ocitají se s Viktorem znovu v říši mrtvých. Viktorie je rozhodnutá za svou lásku bojovat, nenachází však podporu ani u svých rodičů ani u pastora. Nakonec skončí zamčená v pokoji a rodiče už mají v záloze dalšího ženicha, jakéhosi lorda Barkise, podivného chlapíka, který však zcela vyhovuje povrchnímu vkusu Everglotových, namluvil jim, že je bohatý a svou ženu zahrne láskou a penězi. Další svatba je na spadnutí.

Emily je Viktorovou zradou zklamaná, poprvé si připouští, že si ji Viktor vzít nechce. Situace se komplikuje, když starý Gutknecht vyčte v knize, že jejich svazek bude právoplatný pouze pokud je smrt nerozdělí, v tom je však háček, neboť smrt už je rozdělila. Emily si netroufá žádat po Viktorovi takovou oběť, musel by se vzdát života. Viktor tajně vyslechne rozhovor Emily s Gutknechtem a když navíc narazí na bývalého rodinného kočího, který mezitím zemřel a dostal se do dolního světa, a Mayhew mu prozradí, že se slečna Viktorie bude vdávat, Viktor už neváhá a slíbí Emily svatbu.
Okamžitě začnou velkolepé přípravy. Emily je všeobecně oblíbená a všichni chtějí pomáhat.

Také nahoře probíhá svatba, Viktorie s lordem Barkisem. Proti horečnatému veselí, které zachvátilo podzemí, je však tato svatba, ač na zemi, chladná, nepřívětivá a zoufale ubohá.

Mrtví vycházejí ze svého světa a přichází do vesnice, kde má v místním kostele proběhout svatba Emily a Viktora. Obyvatelé vesnice jsou nejdříve tímto ,,úsvitem mrtvých" zděšeni. Brzo však poznávají své drahé a zjišťují, že nepřichází se zlými úmysly. Svatební průvod se odebere do kostela. Viktorie průvod následuje s skrytá sleduje slavnostní skládání slibů. Viktor, který si Emily pro její půvab a milou, laskavou povahu oblíbil, je odhodlaný učinit ji šťastnou i za cenu ztráty života. Emily však zahlédne Viktorii a uvědomí si, že teď okrádá o štěstí někoho jiného, tak jak to kdosi provedl jí. Viktorii přivolá a Viktora zprostí jeho slibu. Na scéně se objevuje lord Barkis a poznává v Emily svou dávnou milou, kterou oklamal a ona v něm svého vraha. Viktor s Barkisem svede krátký souboj meče proti vidličce. Když meč projde tělem Emily, které však už nemůže ublížit a potom co ji Barkis nazve věčnou družičkou, vypije, spokojen sám sebou, pohár vína, který zde byl připraven pro Viktora a nadutě odchází... Víno bylo otrávené, mělo přivést Viktora mezi mrtvé. Lord Barkis to brzy poznává na svou kůži. Podle reakce obyvatel říše mrtvých, je jasné, že jeho přivítání dole nebude nijak žertovné.

Emily se loučí s Viktoriií a Viktorem a vychází z kostela. Osvobozená se s úlevným povzdechem proměňuje ve stovky modrých motýlů, kteří se rozlétnou do všech stran.

Pohádkový příběh vychází z ruské verze staré židovské pověsti. Odehrává se ve viktoriánském městečku 19. století. Styl i námět jsou typické pro Tima Burtona. Hrdina, který se rozhoduje mezi dvěma neslučitelnými světy. Střet a srovnání dvou odlišných komunit. Na zemi je vše vyvedeno v pochmurných barvách i tónech, vztahy jsou zde vykalkulované a povrchní. Oproti tomu svět mrtvých je plný hudby, barev i vzájemné náklonnosti a přátelství. Tento zajímavý protiklad, stejně jako úžasné, chytlavé melodie a příjemně bizarní atmosféra celého filmu, z něj dělají poutavou podívanou, ke které se vždycky ráda vrátím.

http://www.filmynadvd.sk/basic/mrtva_nevesta_tima_burtona_b.jpg


http://www.kinoatlas.cz/obrazky/4260.jpg



Krásný příběh o odlišnosti, toleranci a předsudcích.

A samozřejmě o lásce.

Emily nelze nemilovat!!!





Žádné komentáře:

Okomentovat