7. 2. 2020

Volba

Zpráva č.1
od: Zoe / pro: Tajfun
NM1120 v pořádku dorazila na místo určení. První dojem - šero, chlad, nevlídno. Cílová skupina objektů zaznamenána. Asimilace se jeví jako možná. Patrně to nebude problém. Hledám vhodné místo k přenocování. Schází mi moje vyhřátá buňka i společnost. Jinak vše v pořádku. Dobrou noc, Tajfune!

Odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
Spojení navázáno NM. Rozumím a chápu, ale mise je přednější. Byla jsi vybrána z desítky ostatních. Věříme ti. Dobrou noc. Na Zemi se říká... ať tě štípou blechy celou noc!..

Zpráva č.2
od: Zoe / pro: Tajfun
Nestraš mě, Tajfune! Pro mne to zas tak žertovné není. První noc byla otřesná. Téměř jsem nespala. Lesy jsou plné bytostí, které se vydávájí na lov právě v noci. Pro jistotu jsem přenocovala na vyvýšeném místě. Les kolem je plný zvuků. Zvuky a pachy jsou stále přítomné a silně znepokojivé. Zachycena pachová stopa. Vyrazím po ní co nejdřív, chci to rychle odbýt a vrátit se.

Zpráva č.3
od: Zoe / pro: Tajfun
Po krátkém sledování jsem skutečně narazila na skupinku našich, hovoří však s tak silným přízvukem, že jim stěží rozumím. Nevím jak je nejlépe popsat, nejvýstižnější je snad výraz - zdivočelí. Je jich celkem pět, vůdcem je samec, kterého zjednodušeně budu nazývat Alfa, druhým významným členem společenství je jeho bratr, logicky Beta. Ve skupině je ještě jedna samice a dvě odrostlá mláďata. Nejsou zrovna moc přátelští. O našem projektu nikdy neslyšeli a stejně tak jim je neznámý pojem Zlatý věk. Sbližování bude patrně zdlouhavější než jsem doufala. Je v nich jakási plachost a odtažitost. Neumím si představit čím se tady živí. I mé zásoby se rychle tenčí.

odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
V krajním případě je možné odeslat balíček první pomoci, ale bylo by vhodnější využít místní zdroje. Myslím, že obstarávání potravy bylo součástí výcviku. Drž se, NM!

Zpráva č.4
od: Zoe / pro: Tajfun
Bylo součástí, ale zdá se mi to odporné. Nemyslela jsem, že to budu muset skutečně použít. Syrové maso chutná příšerně. Po zbytek dne mi bylo nevolno, navíc jsem vzbudila podezření u Alfy. Neustále mě sleduje. Zdá se inteligentnější než ostatní. Hovor mi už nedělá takové problémy, docela dobře rozumím. Povídání o Zlatém věku se uchovalo dodnes, ale pouze ve formě nejasných a překroucených pohádek. O Profesorovi nikdo nic neví, i když se mi zdá, že Alfa a Beta přede mnou něco tají. Musím nejdřív získat jejich důvěru, pak se uvidí.

Odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
NM pokus se zjistit co se stalo s Profesorem, to je prvořadý úkol. Z jeho odeslaných zpráv je jasné, že vhodný čas ještě nenastal. Projekt "Návrat" se dočasně uzavírá, jsi jedna z posledních, kdo byl na Zem vyslán a tvůj úkol je najít a případně dopravit domů Profesora.

Zpráva č.11
od: Zoe / pro: Tajfun
Alfa mi konečně projevil určitou důvěru. Bohužel jsem mu musela vyzradit větší část projektu, ale na oplátku se rozhovořil o samci, kterého nazývá Mrzout, myslím, že by to mohl být Profesor. Zítra mne zavede tam kde ho viděl údajně naposledy. Do takzvané vesnice Velkých. Nedočkavostí ani nedokážu spát.

Odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
NM, postupuj velmi opatrně. Profesor v poslední zprávě skutečně hovořil o Velkých a jejich osadě. Je důvodné podezření, že se něco závažného odehrálo právě tam. Pokud ho nalezneš, okamžitě se vraťte na určené místo, někdo vás tam vyzvedne. Doufám, že se už brzy uvidíme. Hodně štěstí, NM.

Zpráva č.12
od: Zoe / pro: Tajfun
Profesor nalezen. Jedna z místních mne zavedla na místo jeho posledního odpočinku. Prostý, napůl zarostlý kopeček hlíny s nápisem, který se mi nepodařilo rozluštit. Je příliš omšelý deštěm. Podle místních to byla nehoda. Neumím si přesně představit, co se stalo, ale prý byl na místě mrtvý. Srazilo ho jedno z těch podivných vozítek, kterými se Velcí přesouvají. Pro dnešek končím, Tajfune. Je mi moc smutno. Jak temný je tento svět!

Odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
Zoe, nic nebrání tvému návratu. Profesora je nám líto, ale bohužel už mu není pomoci. Materiály, které shromáždil, hovoří velmi jasně. Zlatý věk není možné vrátit, zatím nedospěli na takovou úroveň, aby nehrozilo další zneužití našich vědomostí. Pozítří na místě vylodění. Těším se na shledání.

Zpráva č.14
od: Zoe / pro: Tajfun
Prosím o odložení návratu. Včera došlo ke zvláštnímu setkání. Když jsem se chtěla tiše rozloučit s Profesorem, přišla k jeho hrobu jedna z Velkých. Oslovila mne jménem, které jsem slyšela pouze v hodinách dějepisu, řekla mi: ,,Ty se určitě jmenuješ Bastet, jsi tak krásná, tak vznešená!" Zdá se, že Velcí vědí o Zlaté éře víc, než naši zdivočelí příbuzní. Žádám o prodloužení pobytu. Pokud vím, kontakt nebyl navázán velmi dlouho.

Odpověď:
od: Tajfun / pro: Zoe
Povolení se uděluje na dobu, nazývanou na Zemi, dva měsíce, potom je nutný tvůj návrat. Po uplynutí této lhůty tě znovu kontaktuji a ať už bude výsledek tvého výzkumu jakýkoli, vrátíš se domů. Delší pobyt je pro tebe riskantní. Zůstaň prosím na příjmu.

Zpráva č. 15
od: Zoe / pro: Tajfun
Děkuji, Tajfune. Velká se jmenuje Daniela a je to ještě mládě, děvče. O Zlatém věku neví bohužel o mnoho víc než Alfa a Beta. Prohlédla jsem si její učebnici dějepisu a o našem druhu je v ní jen velmi málo. Mnohem více se v ní hovoří o faraónech, pyramidách, otrocích, o válkách, závisti, nenávisti, vraždění. Po našich Moudrých se dochovalo jen pár nejasných zmínek a jméno kočičí bohyně Bastet. Pokusila jsem se Danielu nechat nahlédnout do minulosti pomocí snové sugesce, ale nejsem si jistá nakolik byla úspěšná.

Zpráva č. 28
od: Zoe / pro: Tajfun
Ela mi vymyslela nové jméno. Říká mi Robin. Nemůžu si pomoct, ale líbí se mi to. O dějepisu moc neví a na mé noční vizualizace, zdá se, nereaguje, nebo to nedává najevo, ale má mnoho jiných dobrých vlastností. Nikdy by mne nenapadlo, jak jsou Velcí hraví. Občas ji musím lehce pokárat, protože neví kdy skončit. V příbytku mám už vlastní místo, pelíšek se tomu říká. Připomíná něčím mou starou buňku. Pro dnešek končím, Ela už přišla ze školy. Možná si budeme zase hrát...

Výzva:
od: Tajfun / pro: Zoe
Zoe, dva měsíce uběhly, dostav se na místo, které jsem si domluvili. Zítra tě tam vyzvedneme. Mise ukončena.

Výzva:
od: Tajfun / pro Zoe
Zoe, opakuji, mise ukončena. Tvůj návrat je nutný! Prosím, vrať se domů!


Zpráva č. 42
od: Zoe / pro: Tajfun
Žádám o uvolnění ze služeb Moudrých. Nedokážu popsat, co mne tady drží a přesto je to pouto mimořádně silné. Nikdy dřív jsem něco podobného nezažila. Rozhodla jsem se zůstat. Zdá se mi, že život s Velkými má zcela jiný rozměr a obohacuje mne způsobem, jaký jsem nezažila. Nezlob se prosím, můj milý. Toto je můj život a moje volba.
S láskou, Robin.

Odpověď:
od Tajfun / pro: Zoe
Stalo se! Jsi zproštěna svých povinností a závazků vůči Moudrým i společnosti. Je to tvá volba a my ji respektujeme, i když ji neschvalujeme.
Dávej na sebe pozor, prosím.
Hodně štěstí, maličká!

Tajfun se odsunul na kolečkovém křesle od ovládacího panelu. Před očima mu stále blikala poslední Zoeina zpráva i odpověď Moudrých, jím tlumočená. Chvilku hleděl do rozzářených očí na monitoru. Zaplavila ho únava a smutek. Za ty dlouhé roky zažil něco podobného mnohokrát. Spousta průzkumníků se ztratila, někteří se odmítli vrátit. Nedokázal to pochopit. Jakým mocným kouzlem si je Velcí získali? Co za tím vězelo? Netušil. Naprosto jistě však věděl, že je na tuto práci příliš starý. Viděl už tolik nadějí a tolik zklamání a zoufalství, když je zkrvavené, zmrzačené a poničené přiváželi domů a to v tom lepším případě. Některé už nikdy nenašli. Tentokrát ho srdce bolelo tím víc, že Zoe nebyla bezejmenné číslo. Pocházela z jeho krve, byla jeho pravnučkou. Tím to bylo horší. Už nevydržel ten pohled a překotně zavřel Sky.
,,Hodně štěstí maličká", zašeptal ještě jednou sám pro sebe.
,,Snad jsi zvolila dobře, moc bych ti to přál."



Žádné komentáře:

Okomentovat